Nästan alla har under sitt liv lyckats samla på sig en uppsättning gamla kablar från trasig elektronik eller reparationsarbeten hemma. Det kan vara allt från gamla laddare till lampsladdar och tvkablar man inte har någon användning för längre. Om man dessutom är en prylfantast bildas det högar med kabelskot hemma i garaget rätt snabbt. Den här typen av skrot kallas även för elektroniskt avfall, eller e-waste, och bör inte slängas tillsammans med de vanliga soporna eftersom att det påverkar miljön negativt.
I takt med att tekniken utvecklas släpps ständigt nya prylar och apparater. Många byter till exempel telefon efter bara några få år eftersom att den känns utdaterad. Men med detta ständiga uppgraderande bildas också en hel del avfall och kabelskrot. Att bara slänga bort gammal elektronik med hushållssoporna är som sagt ett mycket dåligt alternativ för miljön och alla levande varelser. Därför är det viktigt att du gör dig av med ditt elektroniska avfall på ett korrekt sätt, vilket innebär att du lämnar in det till en återvinningsstation som gör sig av med skrot på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt.
Förutom att du är snäll mot miljön när du återvinner, kan du dessutom tjäna pengar på din goda gärning. Det finns många återvinningsfirmor som erbjuder ersättning för det du lämnar in och som samtidigt förhindrar avfallet för att hamna på en soptipp. Många sladdar och kablar innehåller koppartrådar som kan återvinnas och säljas vidare till industrier och fabriker som sedan kan återanvända dessa. Om du har elektroniskt avfall liggandes hemma kan du till exempel online ta reda på vilket företag som erbjuder högsta pris för kabelskrot i Stockholm.
En av de återvinningsfirmor som erbjuder ersättning för inlämnat kabelskrot är Lantz Metall. De väger ditt avfall hjälp av en digitalvåg, och ger dig sedan en summa baserat på det aktuella kilopriset. Därefter påbörjas en återvinningsprocess innan materialet överlämnas till en tredje part som använder det för att tillverka nya produkter. Lantz Metall erbjuder sig även att hämta skrot och avfall om du har svårt att transportera det själv. Kabelåtervinning är alltså en win-win för både mijön och din plånbok.
”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Lantz Metall.”